Napsali o Jardan Teamu

Motokáristé v zimě rozhodně nezahálejí

Litomyšl – Zdejší Kart arena je v zimním období domovem pro Jardan Kart Team. Založil ho motokárový nadšenec Jaroslav Šisler a jeho činnost se zaměřuje především na mládež.

SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Ilustrační foto.Foto: Vratislav Ondráček

S talentovanými jezdci objíždí závody mistrovství České republiky, Poháru Autoklubu ČR a také vybrané podniky Moravského poháru.

A nejenom, že je mladí motokáristé objíždějí, oni na nich dokonce dosahují i výborných výsledků. Ten nejhodnotnější v uplynulém roce 2016 vybojoval Sergej Savčuk, který zvítězil v celkovém hodnocení seriálu Pohár Autoklubu České republiky ve třídě Rotax Max.

JEZDCI Z RŮZNÝCH MÍST

„Jako tým závodíme druhým rokem. Staráme se o sedm až deset jezdců, podle toho, jak někteří přicházejí nebo odcházejí. Obsazujeme třídy od nejmenších padesátek až po Rotax Max, což je kubatura 125 ccm, poslední, která je bez řazení. Kromě závodů v domácích seriálech jsme loni startovali v Itálii na světovém poháru Easy 50 se dvěma jezdci a ti se umístili na třetí a čtvrté příčce. Letos o tento start nebyl zájem, kluci přešli na silnější stroje,“ uvedl Jaroslav Šisler.

Jeho tým byl sice původně zaměřen na užší region, nicméně vzhledem k zájmu mladých motokáristů se postupně rozšířil. „Nyní máme i jezdce ze Šumperka, Boskovic, Vysokého Mýta nebo Chocně. Je to mladý kolektiv, jeho věkové složení je v rozmezí pěti až osmnácti let. V příštím roce budeme mít v nejnižší třídě také malou slečnu z Prostějova,“ pochlubil se týmový šéf.

RODIČE JSOU NEZBYTNÍ

V sezoně 2017 by se jezdci v barvách Jardan Kart Teamu měli představit ve stejných soutěžích jako letos. „Co se týče zahraničí, tak pravidelně jezdíme do Rakouska, kde se koná jeden závod mistrovství ČR a Poháru AČR na trati v Brucku an der Leitha. Jinak zatím nejsou snahy o to, abychom jezdili ven, protože výkonnost jezdců přece jen ještě není na takové úrovni, abychom byli konkurenceschopní, a jezdit na konci startovního pole by klukům nemuselo svědčit. Samozřejmě jsme omezení i finančně,“ upozorňuje Šisler.

On totiž motokárový sport není z nejlevnějších a bez zásadní podpory z řad rodičů závodníků by se rozhodně neobešel. „Na pomoci rodičů je to vyloženě založené, se sponzory je to v současné době velice špatné,“ říká Jaroslav Šisler a pro zajímavost uvádí sumy, ve kterých se závodění na motokárách pohybuje. „Finanční náročnost je odvislá od konkrétní třídy, jakou dítě jede. Na padesátce to vychází zhruba na osm tisíc korun na jeden závod a 130 tisíc na sezonu. V rotaxech se pohybujeme někde na čtyřech stech tisících ročně. To nejsou rozhodně malé peníze a i z toho důvodu se k tomuto sportu musí přistupovat velmi zodpovědně.“

PILNÁ PŘÍPRAVA

Jeho závodníci takový přístup mají a proto se od prosince pilně chystají na novou sezonu. V zimě jim jako základna slouží litomyšlská Kart arena. „Trénujeme tady v zimním období každou neděli, kdy jezdcům vysvětlujeme teorii jízdy, posouváme jejich maximální rychlosti, odstraňujeme chyby, kterých se dopouštějí, zdůrazňujeme, že pravidla, jaká platí pro jízdu v hale jsou stejná jako při závodech venku,“ seznamuje Jaroslav Šisler s pravidelnou náplní tréninkových dnů.

Kdy se jeho svěřenci svezou znovu na venkovních drahách? „Rádi bychom vyjeli na týden do Itálie, abychom přibližně začátkem března začali jezdit venku. V závodním období máme dva až tři soutěžní víkendy měsíčně, takže to se netrénuje. O prázdninách, když je pauza, zařazujeme letní soustředění, které jsme letos absolvovali v Písku a velice se nám osvědčilo, takže bychom se tam rádi vrátili,“ dodal Jaroslav Šisler.

Autor: Radek Halva
Zdroj: http://svitavsky.denik.cz/ostatni_region/motokariste-v-zime-rozhodne-nezahaleji-20161231.html

Zanechte zprávu

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *