Svitavský Denník

Znovu začal a hned zazářil

Litomyšl – Několik let si dal s motokárami pauzu, letos se na tuzemské závodní okruhy vrátil a hned sklízel úspěchy. Sergej Savčuk se stal celkovým vítězem poháru Autoklubu České republiky ve třídě Rotax Max.

31.12.2016

Ilustrační foto.

Ilustrační foto.Foto: Deník/Jiří Kočandrle

„K motokárám jsem se dostal ve svých devíti letech, kdy jsme se přistěhovali do Litomyšle a otec postavil tuhle arénu. Začal jsem jezdit v zdejším týmu, bylo nás asi sedm, ale postupem času ostatní z různých důvodů skončili a zůstal jsem jenom já. Postupoval jsem do vyšších kategorií, ve dvanácti jsem se stal vicemistrem České republiky, ale potom jsem kvůli finančním problémům se závoděním přestal a vrátil jsem se k němu až letos po dlouhé pauze,“ přibližuje Sergej Savčuk. „Hlavně díky panu Šislerovi, který mě podporuje a bez něhož by to nebylo možné,“ zdůrazňuje zásluhu šéfa Jardan Kart Teamu.

Samozřejmě, že po tak dlouhé přestávce si musel nejprve zvykat na nový stroj a na konkurenci ve své třídě. „Začal jsem jezdit kategorii Rotax Max 125, ve které jsem nikdy předtím neseděl. V prvních závodech jsem dostával kolo, někdy i dvě, ale závod od závodu jsem se zlepšoval, postupně jsem začal sbírat body v poháru Autoklubu České republiky a stahovat ostatní jezdce. I když můj stroj nebyl úplně nejlepší, tak jsem se vyrovnal ostatním soupeřům. Před posledním závodem jsem byl první v průběžném pořadí a nakonec to vyšlo tak, že jsem o bod prohrál, ale naštěstí tam byly škrty nejhorších výsledků a zvítězil jsem celkově o šest bodů,“ popisuje osmnáctiletý závodník.

A čeho by chtěl dosáhnout v příští sezoně? „Posunout se není moc kam. Vyšší kategorie jsou už s řazením a tam hraje roli finanční hledisko, protože v nich jeden závod vyjde třeba na osmdesát tisíc, pokud bych chtěl jezdit vepředu. Příští tok bych ale měl mít k dispozici nový stroj a rád bych dosáhl na titul mistra České republiky. V mistrovství republiky jsou přece jen kvalitnější jezdci, i když zase na poháru jich bývá více. Jak to bude těžké? Sledoval jsem v posledním závodu sezony některé jezdce, kteří budou přecházet do mé kategorie, a co tam někteří předváděli, to bylo hodně zajímavé. Vím, že to bude velká dřina,“ uvedl Sergej Savčuk.

Motokárový sport je náročný nejenom na peníze, ale v soutěžním období výrazně také na čas. „Na závody jezdíme ve středu a vracíme se v neděli, takže zaberou opravdu dost času. Tréninky teď v zimě zase tolik ne, mám to blízko a jsou to tři hodiny týdně. Rozhodně to není tolik, co třeba fotbal,“ řekl motokárový jezdec.

Pohár AČR 2016 Rotax Max:

1. Sergej Savčuk 114,5
2. Kamil Záruba 109
3. Jakub Novotný 105
4. Slavomír Sklenář 103
5. Jiří Matějček 90,5
Zdroj: http://svitavsky.denik.cz/ostatni_region/znovu-zacal-a-hned-zazaril-20161231.html

Zanechte zprávu

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *